​月餅回收: 高糖高油 長者邊食得多

去年中秋節前後,阿L所工作的元朗區食物回收組織,回收了近3000個月餅 。

他納悶:「有冇需要咁多月餅?都食唔哂。」

「想知點解咁多食唔哂的月餅?」

送唔哂  食唔哂
阿L對「食光光」解釋,中秋前,有公司預計未能送出全部送禮月餅,故將月餅捐給他們。有街坊預計「食唔哂」,亦會先捐出月餅。

中秋後,另一食物回收團體送來幾十箱、共2000多個月餅。

月餅款式包羅萬有,有大有小、有膠兜無膠兜,當然少不免傳統的蓮蓉月餅。

同事笑說:「我哋已經擁有哂全港唔同款式的月餅!」

婆婆:唔食得太多月餅

機構將月餅分發給區內街坊,但高糖高鹽高油的月餅,實不宜派太多給老人家。

有長者不敢收太多月餅,但說「一個無所謂啦,應下節」,患有糖尿病的婆婆坦言「唔食得太多」。

「月餅高糖高鹽,老人家邊食得多。」

有回收也不要眼闊肚窄

阿L說,他明白食物生產過程中,總會有多出的食物。有食物回收機制,可避免還可食的剩餘食物被丟到堆填區。

但他說不應因有回收機制,就「眼闊肚窄」,「唔好大家有個習慣,知道有回收機制,就大安旨意,就買多啲消費多啲,我覺得唔係」。

流心奶黃月餅,很快售罄

至於送禮,傳統始終「禮多人不怪」,難以界訂送多少才是合適,但大家送禮同時亦可「精明消費」,盡量選購簡約包裝的月餅。

🌕🌕食光光祝大家中秋節快樂~🌕🌕

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s